Płatki owsiane pełnoziarniste – najlepszy wybór na śniadanie

Płatki owsiane pełnoziarniste – najlepszy wybór na śniadanie

Płatki owsiane są wytwarzane z owsa. Zboże to jest pełne wartościowych składników odżywczych – posiada mnóstwo białka, witamin, błonnika pokarmowego oraz cennych tłuszczów. Spożywanie takich płatków dodaje nam energii, poza tym takie płatki są lekkostrawne i smaczne. Dlaczego płatki pełnoziarniste to najlepszy wybór na śniadanie?

Płatki owsiane ekologiczne

Podczas zakupów najlepiej zdecydować się na płatki owsiane BIO. Można je znaleźć wyłącznie w sklepach, które zajmują się sprzedażą wysokiej jakości produktów ekologicznych – https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-platki-owsiane, wybierając płatki owsiane BIO możemy mieć pewność, że wybieramy produkt pozbawiony szkodliwych substancji. Ponadto podczas uprawy owsa nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych, oprysków ani pestycydów. Ekologiczna uprawa oznacza, że produkty BIO są wytwarzane w taki sposób, który nie zagraża naszemu środowiskowi ani zwierzętom bądź wpływa na nie negatywnie, ale w bardzo niewielkim stopniu, w odróżnieniu od standardowych metod, jakie do tej pory stosowano. Płatki owsiane ekologiczne nie obciążają organizmu żadnymi szkodliwymi substancjami.

Płatki owsiane pełnoziarniste czy zwykłe?

Płatki owsiane pełnoziarniste powstają w niemal ten sam sposób, co bardziej drobne płatki, określane jako standardowe czy zwykłe. Różnica polega na tym, że te pierwsze to zgniecione całe ziarna owsa, natomiast drugie powstały w wyniku przerobu ziarna oczyszczonego. Które z nich lepiej kupować? Odpowiedź jest prosta – pełnoziarniste płatki owsiane BIO zawierają mnóstwo składników odżywczych, w tym wszystkie te elementy, które znajdują się w całych ziarnach owsa. Spożywając taką „super” żywność poprawiamy swoją odporność, gdyż stajemy się bardziej odporni na działanie wirusów i bakterii. Płatki owsiane pełnoziarniste wpływają również pozytywnie na działanie układu pokarmowego. Ponadto owies zawiera sporo tłuszczów nienasyconych (głównie), więc wspomaga także działanie układu sercowo-naczyniowego.   

Płatki owsiane na śniadanie

Płatki owsiane BIO spożywa się przede wszystkim na śniadanie. Owsianki można łączyć z suszonymi bądź świeżymi owocami, a także orzechami, pestkami dyni, jagodami goji czy nasionami chia. Można dodać do nich cynamon, wanilię czy anyż. Płatki owsiane pełnoziarniste można wykorzystać również do przygotowania fit batonów lub ciasteczek (połączenie płatków owsianych z bakaliami to bardzo smaczne, a jednocześnie niezwykle zdrowa przekąska, która dodaje mnóstwo energii na cały dzień). Warto zauważyć, że owsianki można przygotować na słono lub na słodko. W przypadku wytrawnej wersji należy dodać warzywa, orzechy, zioła i odrobinę oleju. Do płatków można użyć wody, mleka lub napoju roślinnego, np. ryżowego, sojowego, migdałowego czy kokosowego. 

Dodaj komentarz